Ik ben 24 uur per dag bereikbaar

De dagen tot en met de uitvaart

De dagen tot en met de uitvaart

Voor elke uitvaart gelden een aantal vaste onderwerpen waar over nagedacht moet worden, ongeacht hoe de uiteindelijke invulling van het afscheid zal zijn. Elk afscheid is anders en het moment waarop keuzes gemaakt worden kan dan ook steeds verschillen. Om u toch een idee te geven van hoe een uitvaartweek er uit kan zien, ziet u hieronder een globaal verloop van dag tot dag.

Dag 1

Nadat de (huis)arts het overlijden heeft vastgesteld, neemt u contact met mij op. We maken dan een afspraak wanneer ik bij u langs zal komen. Samen overleggen we wie uw dierbare gaat verzorgen en waar u wilt dat hij/zij opgebaard wordt. Ook zullen we nu alvast de globale opzet van de uitvaart bespreken. Denk daarbij aan de datum van de uitvaart, wel of geen condoleance, op welke locatie(s) zal het afscheid plaatsvinden enz.

Voor elke uitvaart maak ik een draaiboek, wat in de aanloop naar het afscheid steeds completer wordt. Afhankelijk van het soort uitvaart staat hier voor u de inhoud en volgorde van de plechtigheid in. Wanneer het een kerkelijke uitvaart betreft, houd ik mij op inhoudelijk vlak op de achtergrond en zal ik voornamelijk zorgdragen voor de logistiek taken op de dag van de uitvaart.

Dag 2

Op de tweede dag wordt meestal de rouwkaart gemaakt. Ook zorgen we deze dag voor eventuele rouwadvertenties in de krant. De enveloppen voor de rouwkaart kunnen deze dag al geschreven worden. Nadat de drukkerij een proefdruk heeft verzorgd ter goedkeuring, kunnen de kaarten vervolgens gepost worden. Ook ontvangt u deze dag van mij een eerste prijsindicatie voor de uitvaart. Gedurende de uitvaartweek zal ik deze steeds aanpassen, wanneer er wijzigingen plaatsvinden of keuzes definitief gemaakt worden.

Dag 3 t/m 5

Deze dagen bespreken we alle andere details, zoals het doen van aangifte van overlijden, de rouw- en/of volgauto’s, eventuele bloemen, catering, kist of andere vorm van omhulling, een bidprentje en/of dankkaartje en eventuele andere wensen.

Als alles is besproken, ronden we het draaiboek af en zetten we alle puntjes op de i. We nemen alles nog een keer door en gemaakte afspraken worden dubbel gecheckt.

Omdat de dag van de uitvaart al druk en emotioneel genoeg is, streef ik ernaar de dag ervoor een rustdag te plannen. Soms komt er op deze dag nog bezoek, of is er mogelijkheid tot afscheid nemen en/of condoleance.

Dag 6

De dag van de uitvaart. Het is belangrijk dat u zich op deze dag volledig kunt richten op het afscheid van uw dierbare. Als uitvaartbegeleidster ben ik deze dag steeds op de achtergrond aanwezig om alles in goed banen te leiden, eventueel samen met een collega die me deze dag assisteert. Vanaf het moment van vertrek uit huis of rouwcentrum tot en met de condoleance na afloop.

Iolente Uitvaartbegeleiding

Jolanda Slaats

Kloosterstraat 18A

4901 HS Oosterhout

info@iolente.nl

06 82 38 25 24 (24 uur per dag bereikbaar)

 

KVK nr: 65482670